Tuolit

Tuolit kuuluvat jokaiseen kotiin ja itselleen täydellisen tuolin löytää vain kokeilemalla ja istumalla. Tuolin käyttötarkoitus määrittää pitkälti sen ilmeen ja ominaisuudet - ruokapöydäntuoli eroaa baarituolista ja rentouttavasta nojatuolista ja eteisen pikkutuolin vaateet poikkeavat työtuolille asetetuista vaatimuksista - oleellista on kuitenkin se onko tuoli omaan tilaan sopiva ja helposti tarkoitukseensa käytettävä. Tuolit ovat osa kodin kokonaisuutta ja tilaan sopivat huipputyylikkäät tuolit saat Formverkilta.

Varmaan mitään muuta esinettä ei ole muotoiltu niin paljon ja monipuolisesti kuin tuolia sillä huolimatta näennäisestä helppoudestaan tuolin muotoilu on jokaisen muotoilijan koetinkivi muotoilun maailmaan. Jo Alvar Aalto siirsi arkkitehtuurista ideoitaan suoraan muotoilun maailmaan ja hänen tunnetuimpia muotoilutuotteitaan ovatkin tuolit, jakkarat ja nojatuolit. Monet muutkin arkkitehdit ovat suunnitelleet ja suunnittelevat edelleen tänäkin päivänä tuoleja jotka esineinä vastaavat monesti pienoiskoossa, rakenteellisten ominaisuuksiensa osalta, arkkitehtuurin vaatimuksia kestävyydestä, käytettävyydestä ja onnistuneesta estetiikasta. Varsinkin pikkutuolit tai ruokapöydäntuolit vaativat muotoilijaltaan monipuolista osaamista ergonomiasta rakenteellisiin ratkaisuhin sekä myös ymmärrystä visuaalisuudesta.

Tuolit joiden estetiikka heijastaa aina oman aikansa ilmiöitä

Vielä joitakin vuosikymmeniä sitten tuolit saattoivat olla lähes taideteoksen omaisia esineitä, jotka omalaatuisesti vastasivat postmodernismin yltiöpäisiin ihanteisiin. Nykyään muotoilijat lähestyvät tuoli-teemaa maltillisemmin ja myös perinteisiä materiaaleja kunnioittavammin. Muotoilullisesti elämme konservatiivisempia aikoja jossa materiaalit ovat usein luonnosta tai kierrätettäviä ja visuaalinen kieli on usein retrohenkistä ja klassisiin ratkaisuihin taipuvaa lisättynä modernilla tvistillä. Tuolissa tulee olla mukava istua ja sen valmistuksessa otetaan huomioon eettisiä arvoja. Muotoiluklassikoksi päätyvät tuolit erottuvat valtavirrasta rakenteensa, ainutlaatuisuutensa tai käyttettävyytensä johdosta - Gerrit Rietveldin jo vuonna 1934 muotoiltu Zig Zag tuoli on edelleen tänäkin päivänä uudenlainen ja mielenkiintoinen eikä sen ulkonäkö kalpene edes uusien tuoliluomusten rinnalla. Klassikkotuolit siis kestävät aikaa mutta ovat saattaneet olla valmistuessaan todellisia ihmetyksen aiheita. Onkin mielenkiintoista nähdä mitkä tuolimallit ovat mallistoissa mukana vielä 100 vuotta eteenpäin - onko ajastamme 2000-luvun alkupuoliskosta jäljellä muotoiluhelmiä tuleville sukupolville.

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 61-120 / 368

Aseta laskevaan järjestykseen
per sivu